Autorităţile din Tadjikistan sunt în alertă după ce au primit informaţii că tadjicii care au luptat alături de talibani în Afganistan fac planuri să se întoarcă acasă.

Un oficial din cadrul Serviciului de Frontieră, filială a Comitetului de Securitate Naţională, a declarat pentru RFE/RL că autorităţile de la Duşanbe examinează informaţii precum că tadjicii care au luptat pentru talibani intenţionează să revină în ţară. Aceste informaţii, spune oficialul tadjic, sub rezerva anonimatului, provin din diferite surse.

„Indiferent dacă se va întâmpla sau nu, observăm anumite ameninţări la securitatea (Tadjikistanului, n. red.) din cealaltă parte a frontierei şi suntem pregătiţi să le rezolvăm”, a declarat el.

Tadjikistanul şi Afganistanul împart o frontieră de peste 1.400 de kilometri lungime.

În iunie, autorităţile de la Duşanbe s-au declarat îngrijorate după ce talibanii l-au pus pe Mohammad Şafirov, un tadjic în vârstă de 25 de ani, conducător militar peste cinci districte din partea afgană a provinciei istorice Badakhshan.

Surse din serviciile secrete tadjice afirmă că Şafirov, cunoscut şi ca Mahdi Arsalon, s-a deplasat recent la Kabul pentru consultări cu liderii talibani.

Potrivit unui membru al serviciilor secrete afgane, militanţii tadjici pro-talibani au adunat informaţii despre locuri în care le-ar fi mai uşor să ajungă în Tadjikistan.

Mass-media pro-talibană a relatat recent despre înfiinţarea Batalionului Martirilor în Badakhshan.

Potrivit agenţiei de ştiri Bakhtar, Batalonul Martirilor este menit pentru contracararea „posibilelor ameninţări” la adresa noilor conducători talibani din Afganistan.

Purtătorul de cuvânt al executivului din Badakhshanul tradjic, Holib Niiatbekov, califică drept „zvonuri” informaţiile cu privire la un posibil atac dinspre Afganistan.

adevarul.ro/international/asia/tadjikistanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.